Cztery odsłony z tuńczykiem – małe finger food

Cztery odsłony z pastą z tuńczyka. Bardzo lubię drobno posiekane dodatki do pasty zamiast miazgi zblendowanej.
We wszystkich odsłonach zastosowałam tą samą pastę, różnią się dodatkami i formą.
Składniki na pastę z tuńczykiem:
– puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 1/2 papryki słodkiej
– pół pęczka szczypiorku
– 1 łyżeczka musztardy
– 2 łyżki majonezu
– szczypta papryki ostrej (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
Jajka i paprykę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, przełóż razem do miseczki. Dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz, paprykę ostrą, wymieszaj.

I. Krakers z pastą z tuńczyka i wachlarzem z ogórka
– pasta z tuńczyka
– krakersy okrągłe
– ogórki konserwowe małe
Na krakersie połóż łyżeczkę pasty z tuńczyka. Ogórek natnij w wachlarz i połóż na pastę.

II.Pasta z tuńczyka na krakersie z pomidorem
– pasta z tuńczyka
– krakersy okrągłe
– pomidorki koktajlowe
Na krakersie połóż łyżeczkę pasty z tuńczyka i mały pomidorek koktajlowy. Udekoruj listkiem.

III. Mango z pastą z tuńczyka
– pasta z tuńczyka
– foremki słone z kruchego ciasta trójkąty
– pasta z tuńczyka
– dojrzałe mango
Mango obierz i pokrój w cienkie paski. Foremki napełnij pastą, mango zwijaj jak różyczkę i układaj do każdej foremki. Udekoruj listkiem sałaty.

IV. Mieszanka papryki i mango z pastą
– pasta z tuńczyka
– foremki słone z kruchego ciasta podłużne
– pasta z tuńczyka
– dojrzałe mango kostki
– papryka czerwona pokrojona w kosteczkę
– drobny szczypior posiekany
Podłużne słone foremki wypełnij pastą, udekoruj kostkami mango i papryki, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.

Dodaj komentarz