Wiosenny bukiet – przekąska z rzodkiewką Cherry Belle

Wiosna to czas gdy jesteśmy głodni świeżych warzyw i owoców. Nowalijki to królowe wiosny a wyróżnić należy pyszną rzodkiewkę. Rzodkiewka pięknie komponuje się na kanapkach, często używana do carvingu.


Składniki:
– kilka babeczek
– pęczek rzodkiewki Cherry Belle
– 1 żółtko ugotowane na twardo
– 1/2 awokado
– serek śmietankowy 125g
– sok z cytryny
– sól,  szczypta czosnku w proszku
– liście szpinaku lub bazylii
Umyte rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
Owoc awokado dokładnie umyj, a potem ostrożnie przekrój go wzdłuż, delikatnie opierając ostrze noża na pestce. Następnie przekręć oba kawałki awokado w przeciwnych kierunkach i rozdziel je. W celu usunięcia pestki wbij w nią delikatnie nóż i wyciągnij ją. Teraz czas wydobyć miąższ z awokado. Weź do ręki dużą łyżkę, wbij ją tuż przy skórce awokado i delikatnie podważ jego wnętrze. Przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, lekko posól, rozgnieć widelcem, dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
Babeczki napełnij serkiem z awokado. Weź trzy plasterki rzodkiewki, zwiń w kwiatek i umieść na serku. Zrób trzy lub cztery takie kwiatki. Środki wypełnij startym żółtkiem. Dookoła babeczki układaj listki bazylii lub szpinaku.
Smacznego.

Dodaj komentarz