Szparagi z szynką i serem w cieście francuskim – szachownica z piekarnika

Szybka i smaczna przekąska dla fanów szparagów i ciasta francuskiego. Soczyste warzywa, chrupiące ciasto, obfity ser i pyszna szynka tworzą bardzo sycące i aromatyczne ciasto.
Wykorzystaj szparagi dzięki temu prostemu i pysznemu pomysłowi na pikantny wypiek. Delikatne szparagi w połączeniu z kremowym serem i słonym prosciutto tworzą smaczne ciasto, które jest idealne jako przystawka, dodatek lub po prostu przekąska!
Składniki:
– 10 szparagi
– ciasto francuskie
– serek camembert
– 1 op. szynki prosciutto (100g)
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz, oliwa
– 2 łyżki startego sera parmezan
Jak poprawnie obrać szparagi?
Najwygodniej jest obierać je obieraczką, dzięki czemu oddzielona od szparagów skórka będzie jak najcieńsza. Szparagi obierz na całej długości, od nasady główki w kierunku korzenia. Sama główka jest miękka i nie wymaga obierania. Po obraniu całej skórki, pozbądź się twardej końcówki szparaga.
Szparagi połóż na blaszkę, posól, dopraw pieprzem i skrop oliwą, odstaw.
Połowę ciasta francuskiego potnij na 1,5cm paski wzdłuż ciasta. Na nie pociętej połowie układaj nieregularnie szynkę prosciutto, posyp szczypiorkiem, serek camembert potnij na cienkie plastry i ułóż na szczypiorku. Całość przykryj drugą połową pociętą ciasta.
Przełóż co drugi pasek w przeciwną stronę, połóż szparagę.

Przy pomocy szparag stwórz plecionkę z poziomymi kawałkami ciasta.
Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz 20-25 minut.
Po upieczeniu posyp startym serem parmezan. Pokrój na mniejsze kawałki i ciesz się smakiem razem z gośćmi.
Smacznego.

Dodaj komentarz