Calzone z szynką – włoski przysmak

Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni. Smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika. Podałam przepis na ciasto, jeżeli nie masz czasu, kup w sklepie ciasto na pizzę.
Składniki na ciasto:
– 25 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 1 łyżeczka cukru
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżki oliwy
– szczypta soli
– pieprz

Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zacznie się podnosić przelej go do przesianej mąki.
Mąkę, resztę mleka, rozczyn, oliwę oraz sól wsyp do miski, mieszaj łyżką. Możesz użyć miksera, wyrób gładkie ciasto, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto rośnie,  zrób farsz.
Farsz:
– 100 g sera mozzarella startego
– 100g mozzarelli duża kulka w zalewie
– 100g  szynki pokrojonej w kostkę
– 1/2 puszki kukurydzy
– 3 łyżki szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżka zioła prowansalskie
– 1 puszka pomidorów krojonych
Pomidory z puszki zblenduj, wylej na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, zioła prowansalskie. Gotuj do zredukowania nadmiaru soku. Dopraw solą i pieprzem.
Szynkę, kukurydzę, szczypior i starty ser mozzarella wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta wytnij okręgi, na jednym brzegu nakładamy sos pomidorowy, farsz z szynki, kukurydzy i szczypioru, na górę połóż plaster sera mozzarelli z kulki.
Zlep końce w kształt pieroga. Wierzch posmaruj małą ilością sosu pomidorowego, posyp ziołami prowansalskimi. Piecz 15 minut w temp.200 stopni z opcją pizza.


Smacznego!

Dodaj komentarz