Przystawki czy przekąski zajmują w naszej kuchni świetne miejsce. Są to suche przekąski, które świetnie sprawdzą się na każdym wakacyjnym spotkaniu, wszelkiego rodzaju przyjęciach jako przekąska, a nawet na podwieczorek. Te przystawki odgrywają ważną rolę w zaspokajaniu kubków smakowych i dlatego są uwielbiane przez wszystkich.
Połączenie ciasta na pizzę z ziemniaczanym farszem – wyborne połączenie.
Składniki:
– ciasto na pizzę
– 4 ugotowane ziemniaki
– pół papryki czerwonej
– pół papryki żółtej
– mała cebula
– łyżeczka majeranku
– 50g sera mozzarella
– 2 łyżki posiekanego szczypioru
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju
– rozmącone jajko
Przygotuj farsz:
Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dorzuć obie papryki pokrojone w kostkę, smaż al dente.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj podsmażone papryki z cebulą, starty ser mozzarella, szczypior, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Formuj niewielki kule.
Rozłóż ciasto na pizzę, wykrawaj okręgi ok. 12cm średnica.
W każdym okręgu zrób cztery nacięcia, połóż kulki z farszem,
a następnie jednym „płatkiem” przykryj farsz, kontynuuj z pozostałymi płatkami.
Zwróć uwagę i rób to w jednym kierunku.
Przenieś na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem i upiecz. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz do zrumienienia.
Podawaj z ulubionym sosem lub ketchupem.
Smacznego.