Pieczony ser camembert otoczony kulkami ciasta

Ten wspaniały serowy chleb do dzielenia się jest idealny na sezon imprezowy. Nikt nie oprze się rozpływającemu się camembertowi i złocistym kulkom z ciasta.
Składniki
– 880 g gotowego ciasta na pizzę, lub zrób własne
– 150g sosu żurawinowego
– 250g pudełko sera camembert
– olej do skropienia
Gęste pesto z bazylii i suszonych pomidorów
– 1 pęczek bazylii
– 6 suszonych pomidorów
– 1/2 szk. łuskanego słonecznikowego
– 2 ząbki czosnku
– 4-6 łyżek oleju z pomidorów
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie pesto:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź.
Bazylię dokładnie wypłucz – nawet taka uprawiana na domowym parapecie może się nieźle zakurzyć! 🙂 Całość przełóż do pojemnika blendera, dodaj suszone pomidory, słonecznik i obrany czosnek. Zaczynamy miksowanie, stopniowo dolewaj oliwy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być grudkowate.

Rozłóż ciasto, za pomocą foremki o średnicy ok. 10cm. wykrój 30-36 kółek.
Rozsmaruj pesto z bazylii na połowie okręgów ciasta, a następnie rozsmaruj sos żurawinowy na pozostałych krążkach. Złóż każde koło na pół i połącz dwa punkty jak ciasteczko z wróżbą; to są pierwsze „płatki”.
Okrągłą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Umieść ser – w pudełku, ale ze zdjętą pokrywką – na środku blachy do pieczenia. Ułóż krąg płatków ciasta wokół pudełka, na przemian z pesto i sosem żurawinowym. Ostrożnie wsuń spiczaste końce pod pudełko. Ułóż kolejny pierścień płatków wokół pierwszego, tym razem wsuwając spiczaste końce pod rząd z przodu. Powtórz z pozostałymi płatkami ciasta, aby stworzyć schludny wzór. Luźno przykryj blachę, ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180C/160C termoobieg.
Zdejmij ściereczkę lub folię spożywczą, skrop wszystko odrobiną oleju i piecz przez 35-40 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut przed podaniem.


Smacznego.

Dodaj komentarz