Kabanosy z ryby

Doskonałe w smaku, idealne na kanapki czy jako przekąska podczas pracy czy do zagryzania przed telewizorem.
O ile kiełbasy wieprzowe, wołowe czy drobiowe są w naszym kraju popularne, to kiełbasy rybne mniej. Zastanawiamy się czemu, wszak ryby są zdrowe, smaczne i łatwo dostępne. Mimo to jednak rzadko myślimy o rybach jako o materiale na kiełbasę.
Jaka ryba nadaje się na kiełbasę? Oczywiście prym tu wiedzie łosoś, ale doskonale sprawdzi się również mięso z dorsza atlantyckiego, halibuta czy leszcza. Można też te gatunki ryb ze sobą zmieszać.
Kabanosy z ryby
Składniki:
– ok. 1kg oczyszczonego fileta z dorsza
– 15 dkg boczku
– 1 większa cebula lub 2 mniejsze
– ¾ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
– 1 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 2 łyżki bułki tartej
– 15g soli
– 2 jajka lub 4 białka
– sok z 1/2 cytryny
– cienkie jelita baranie
Wykonanie:
Mięso musi być dokładnie oczyszczone z ości i skóry. Najlepiej użyć filetów, co znacznie przyśpieszy i ułatwi pracę.
Mięso kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia dodajemy zmielony boczek podsmażony z cebulką, dodajemy jajka, bułkę tartą, mieszamy mięso. Zamiast całych jajek można dodać ubite białka. Tak powstałym farszem napełniamy przygotowane wcześniej jelita baranie. Formujemy kiełbaski długości ok 15-20 cm. Wieszamy na kijach wędzarniczych na około godzinę, aby się ułożył farsz i kiełbasa lekko się osuszyła.
Następnie wędzimy w temperaturze około 40 stopni przez 2 godziny. Potem podnosimy temperaturę do około 65-70 stopni na 35-45 minut.


Smacznego!

Dodaj komentarz