Zapiekany Lawasz na ciepło w łódeczce

Zapiekany Lawasz na ciepło to idealna przekąska na imprezę, spotkanie przy grillu, czy kolację.
Przepis na lawasz z serem, szynką i pomidorami jest przydatny, jeśli potrzebujesz pomysłów na nowe ciekawe dania na obfite śniadanie.
Lawasz jest plackiem, który przypomina nasze podpłomyki, ale także blisko mu to meksykańskiej tortilli. A jak wygląda lawasz? To płaski placek, który może być okrągły, ale też prostokątny, co czasem ułatwia jego wykorzystanie. Co ciekawe, lawasz odznacza się prostotą, ponieważ tradycyjny przepis nie uległ modyfikacjom przez wiele lat, a receptura liczy wyłącznie trzy składniki: mąka, woda, sól.
Wiele osób, które widzą lawasz  pierwszy raz na oczy, nie do końca wiedzą, jak się za niego zabrać. Okazuje się, że ma on ogromny potencjał, a ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Lawasz może być traktowany jako pieczywo i śmiało konkurować z naszymi chlebami, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby smarować go ulubioną pastą, położyć na nim plasterki ulubionych warzyw, czy okrasić ulubionymi dodatkami.
Prosty sposób na wykorzystanie lawasza.

– Zapiekany Lawasz na ciepło w łódeczce
potrzebujesz:
– placki lawasza
– 100g szynki
– 100g sera mozzarella
– pęczek szczypioru
– woda
– kilka pomidory śliwkowe
– garść mix sałat
– bambusowe łódeczki
Placek lawiasza namocz delikatnie wodą za pomocą pędzelka. Podziel placek na cztery równe paski.
Szynkę pokrój w paseczki, mozzarellę zetrzyj na tarce, pomidorki śliwkowe podziel na cztery części, szczypiorek posiekaj.
Połóż pierwszy pasek lawiasza, następnie daj łyżeczkę szynki, trochę szczypioru i sera mozzarella – dopraw solą i pieprzem. Złap róg i złóż w trójkąt, składaj ciasto do końca w trójkąty. postępuj tak do wyczerpania składników.
Połóż na opiekacz, zamknij, grilluj do zrumienienia.
Przygotuj łódeczki bambusowe, do każdej rzuć kilka listki mix sałaty, ćwierć pomidora, dwa ziarenka kukurydzy konserwowej do dekoracji. Upieczone trójkąty włóż do każdej łódeczki po jednym, podawaj na ciepło.


Smacznego.

Dodaj komentarz