Co to są właściwie koreczki? To rodzaj przekąski, który nie jest traktowany jako pełne danie. Koreczki mają za zadanie zaspokajać pierwszy głód, a na imprezę są po prostu przekąską idealną.
Efektowne i pyszne koreczki to sposób na przekąskę, którą zrobimy z tego, co akurat mamy w kuchu, a w dodatku koreczki będą gotowe w kilka chwil.
I. Mozaika na talerzu – pyszne koreczki
potrzebujesz:
– oliwki zielone
– ogórki konserwowe pikle
– pomidorki koktajlowe
– ser camembert
– salami małe plastry
– okrągły talerz
– dłuższe pikery
Ogórki pokrój wzdłuż w cienkie plastry, ser camembert przekrój na pół, a każdą połowę pokrój na 8 trójkąty. Salami złóż dwa razy w trójkąt i wsuń na piker, następnie wsuń oliwkę, trójkąt z sera camembert, pomidorka zawiniętego w ogórka, zakończ oliwką. Ułóż na okrągłym talerzu.
II. Koreczki na serze Gouda Tricolor
potrzebujesz:
– oliwki czarne
– papryka czerwona
– ogórki konserwowe pikle
– salami małe plastry
– ser gouda tricolor
Z sera wytnij nieduże kwadraty lub prostokąty, pikle pokrój na 1,5 cm kawałki, paprykę w małe prostokąty (np. 1cm x 2cm), salami złóż na pół i jeszcze raz na pół.
Na piker nakładaj kolejno: czarną oliwkę, kawałek papryki, kawałek ogórka, złożone salami, zakończ serem trójkolorowym który jest jednocześnie podstawą.
III. Łódeczka z ogórka pełna łososia
potrzebujesz:
– łosoś wędzony
– czarne oliwki
– długi zielony ogórek
– koper
– pikery
Odetnij końcówki ogórka i przetnij go wzdłuż na pół, połóż na długim półmisku ziarenkami do dołu. Łososia potnij na paseczki 1cm x 10cm, zawijaj oliwki, wkładaj po dwa łososie z oliwką na pikera, umieść na ogórku. Ustaw cały rząd w odstępach ok. 1cm. Udekoruj koprem.
Smacznego.