Jarcuterie czyli zamknięte smakołyki w bambusowej łódeczce

Znudziła ci się deska wędlin? Spróbuj więc zamknąć różne smakołyki… w słoiku lub bambusowej łódeczce.

Na czym polega jarcuterie?
Jarcuterie oznacza przygotowywanie desek do wędlin w znacznie prostszej formie – umieszczenie znajdujących się zazwyczaj na niej składników w słoiku lub bambusowej łódeczce. Nic dziwnego, że pomysł zrodził się w czasach pandemii, kiedy nie mogliśmy przebywać w większym gronie, nie organizowało się eleganckich przyjęć, więc nie było i sensu przygotowywać ogromnych desek z przekąskami. Jarcuterie może stanowić porcję dla jednej osoby lub formę przekąski, towarzyszącej większemu daniu. Jednak pomysł ten ma jeszcze inne „świąteczne” zadanie – sprawienie, byśmy, zamiast po ciężkostrawne i kaloryczne potrawy, sięgali częściej właśnie po przekąski.


Do przygotowania użyłam:
– bambusowe łódeczki
– ser wędzony
– ser camembert
– oliwki zielone (większe)
– winogrona czerwone
– salami
– gruszki
– truskawki
– orzechy pekan
dodatkowo: liście rozmarynu, mięty, sałaty czerwonej
Ser wędzony pokrój w trójkąty, camembert w ósemki, winogrona na pół jeżeli są większe, truskawki w ćwiartki, gruszki w plastry po usunięciu nasion.
Na piker nałóż dwa plastry salami złożone na czworo, ósemkę sera camembert i zieloną oliwkę, włóż do łódeczki. Umieść dwa liście sałaty czerwonej w łódeczce i uzupełnij kawałkiem gruszki, trójkątem z sera wędzonego, orzechem pekan winogronem, truskawką. Całość udekoruj rozmarynem i liśćmi mięty.
Smacznego.

Dodaj komentarz