Ten przepis na róże z cukinią i ciasta francuskiego to łatwy i piękny sposób na podanie słonego deseru. Wykonaj ten prosty samouczek krok po kroku, aby przygotować je na następny brunch lub świąteczną kolację.
Potrzebujesz:
– ciasto francuskie
– 1 cukinia
– 150g łososia
– 4 łyżeczki serka śmietankowego
– papilotki większe
Ciasto francuskie podziel na cztery równe części tnąc wzdłuż. Cukinię pokrój w cienkie plastry, łososia w paski ok. 2cm.
Łyżeczkę serka rozsmaruj na jednym pasku ciasta, układaj cukinię tak aby zachodziła jedna na drugą i wystawała poza krawędź ciasta.
Teraz ułóż pasek z łososia wzdłuż ciasta.
Złóż ciasto na pół i zwijaj jak roladę, włóż do papilotki (można spryskać trochę oliwą z oliwek).
Postępuj tak samo z resztą ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.
Smacznego