Przygotowanie ciasta od podstaw może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości jest naprawdę łatwe. Jeśli robienie ciasta od zera onieśmiela Cię, nie martw się. Przeprowadzę Cię przez proste kroki, abyś mógł zrobić własną przepyszną szarlotkę od podstaw.
Kiedy testowałam ten przepis na szarlotkę, cała moja rodzina zachwycała się, że to najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jedli.
Ciasto:
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki oleju
– 4-5 łyżek mleka
– 6 łyżek mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
– 1kg do 2 kg obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć (uprażyć) na patelni, dodać 1 łyżkę cukru i trochę cynamonu
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem do białości, powoli dodać olej, ubijać dalej. Dodawać stopniowo mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. 2/3 wylać na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 160 stopni przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać, wylać resztę ciasta. Piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.