Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych nowymi pomysłami na świątecznym stole. Takie jadalne świeczki pięknie się prezentują wśród dań.
Łatwe przystawki to szybki i łatwy sposób, aby wyjść i olśnić wszystkich, i mogą być proste, ale ich jakość i smak nie słabną, więc możemy zostawić każdego z otwartymi ustami w fantastyczny sposób.
Składniki:
– chleb tramezzino 4-5 plastry
– serek ricotta 250g
– wiórki kokosowe
– oliwa z oliwek
dodatkowo: płomyki z papryki czerwonej wykrojone małą foremką osadzone na wykałaczce. Rurki metalowe lub rolki pozostałe po zużytej folii spożywczej.
Opcjonalnie: orzechy włoskie
Uwaga: przed zjedzeniem takiej świeczki wyjmij patyczek z płomykiem.
Przygotowanie
Każdy plaster tramezzino rozwałkuj na cienki placek, wytnij 9 różnej wielkości prostokąty.
Jeżeli masz rurki metalowe, prostokąty tramezzino zwijaj na rurki, spinaj wykałaczkami. Rolki pozostałe po zużytej folii zawiń w folię aluminiową, spryskaj oliwą i zwijaj prostokąty tramezzino, spinaj wykałaczkami. Ułóż na blachę, nagrzej piekarnik do 200 stopni, podpiekaj ok. 15 minut. Mają być chrupiące.
Upieczone zdejm delikatnie z rurek, odstaw do wystudzenia.
Każdą rurkę z tramezzino smaruj cienko na zewnątrz serkiem ricotta, obtaczaj w wiórkach kokosowych, odstawiaj na talerz. Do środka wciśnij serek ricotta, na górze umieść płomyk z papryki. Udekoruj według swojego pomysłu lub skorzystaj z mojego .
Opcjonalnie: na talerz wyciśnij trochę serka ricotta, postaw świeczkę z tramezzino, wypełnij orzechami włoskimi do 2/3 wysokości, uzupełnij serkiem ricotta, umieść „płomyk”.
Smacznego.