Kanapki dodają elegancji przyjęciu z napojami. Idealną kanapką będzie pięknie podany, mały i smaczny kąsek, który goście mogą zjeść jedną ręką, jednocześnie trzymając szklankę w drugiej.
Kanapki mogą wzmocnić smak wina lub szampana i vice versa.
I.Kanapki z szynką, truskawką i melonem
– Bagietka
– szynka szwarcwaldzka
– truskawki
– melon
– serek śmietankowy
– serek ziołowy do smarowania
Bagietkę pokrój na kromki, skrop oliwą, podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku.
Z szynki ułóż wachlarz i połóż na grzankę posmarowaną serkiem ziołowym. Truskawkę przetnij na pół, natnij aby utworzyć wachlarz i umieść na szynce. Z melona wytnij kulki, wyciśnij rozetkę z serka śmietankowego i umieść na niej melon. Udekoruj listkiem pietruszki.
II. Serek camembert z jeżynami
– chleb tostowy
– ser camembert
– świeże jeżyny
– sałata
– serek ziołowy
Z chleba tostowego odkrój skórki, przekrój po przekątnej. Posmaruj delikatnie serkiem ziołowym, połóż liść sałaty. Serek camembert pokrój na małe trójkąty, połóż dwa na sałatę, na każdym umieść pół jeżyny.
Smacznego