4 Pyszne kanapki crostini na grzankach

 

Często podawane razem z koktajlami lub aperitifami, tradycyjne kanapki z chleba lub ciasta z pikantnymi dodatkami pochodzą z Francji, ale wiele kuchni na całym świecie oferuje własną różnorodność przysmaków przed kolacją.


I. Pyszna kanapka z kolorowym jajkiem
– bagietka
– jajko
– buraki
– oliwki zielone
– ogórek
– serek ziołowy
– kiełki
Aby uzyskać fioletowe jajko, ugotuj na twardo, obierz i zanurz w soku z buraka na 2-3 godziny. Jajko pokrój w plastry.
Bagietkę pokrój w cienkie kromki, skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Lekko posmaruj serkiem ziołowym, posyp kiełkami, połóż plaster jajka, krążek oliwki i kawałek ogórka.

II. Wędzony łosoś z cebulką konserwową
– bagietka
– łosoś wędzony
– cebulka konserwowa
– cebula czerwona
– serek śmietankowy
– serek ziołowy
– koper
– czarnuszka
Bagietkę pokrój w cienkie kromki, skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Lekko posmaruj serkiem ziołowym. Połóż plaster łososia wędzonego, cebulkę konserwową przeciętą na pół, krążek cebuli czerwonej, rozetę z serka śmietankowego. Posyp czarnuszką.

III. Grzanka z jajkiem i ogórkiem
– bagietka
– ogórek zielony
– jajka ugotowane na twardo
– oliwka czarna
– serek ziołowy
Bagietkę pokrój w cienkie kromki, skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Lekko posmaruj serkiem ziołowym. Połóż plaster ogórka, plaster jajka. Udekoruj ogórkiem i oliwką czarną.

IV. Salami na grzance
– bagietka
– salami
– pomidor koktajlowy
– papryka żółta
– ogórek zielony
– serek ziołowy
– serek śmietankowy
Bagietkę pokrój w cienkie kromki, skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku. Lekko posmaruj serkiem ziołowym. Połóż plaster salami, drugi plaster zwiń w rożek, wciśnij odrobinę serka śmietankowego, włóż w środek pasek czerwonego pomidora, pasek papryki żółtej i 2-3 słupki ogórka zielonego, połóż na salami na kromce, wyciśnij rozetę z serka.
Smacznego.

Dodaj komentarz