Mini croustade z groszkiem, kanapka z pasztetem, pasta jajeczno serowa z rybą – 3 szybkie przekąski

 

Niektóre produkty często goszczą w naszych lodówkach, a stąd już krótka droga do zrobienia trzech pysznych przekąsek. Takie kanapki, przekąski możesz podać do wieczornej kolacji, na spotkaniach biznesowych lub przyjęciach.


I. Mini croustade z groszkiem
– 200g groszku konserwowego
– 25g sera koziego twardego (startego)
– 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
– mała garść liści mięty posiekanej (ok. 6g)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Wsyp wszystkie składniki do misy, rozdrabniaj widelcem, (konsystencja ma być gruba) pod koniec skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Napełniaj croustade z górką, udekoruj listkiem mięty i wiórkami sera koziego.
Uwagi: zamiast jogurtu naturalnego możesz zastąpić oliwą z oliwek

II. Pasztet na ciemnym chlebie
– ciemny razowy chleb
– pasztet z gęsi
– suszona żurawina i konfitura z żurawiny
– natka pietruszki do dekoracji
Pasztet pokrój w 1/2cm plastry. Plaster pasztetu połóż na kromkę chleba, przekrój po skosie. Połóż 1-2 żurawiny suszone, odrobinę konfitury i listek pietruszki.
Uwagi: możesz wykorzystać inny pasztet np. z dziczyzny, wieprzowy, z drobiu.

III. Pasta z łososia i serka śmietankowego
– 100g łososia wędzonego
– 100g serka śmietankowego
– łyżeczka soku z cytryny
– 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól, pieprz do smaku
– dodatkowo: rzodkiewka, oliwki czarne, natka pietruszki
Łososia posiekaj na drobno, dodaj resztę składników, wymieszaj i dopraw do smaku. Z chleba odkrój skórki, podziel na małe kwadraty lub prostokąty, nakładaj na każdą kromkę pastę. Udekoruj płatkami rzodkiewki, oliwkami, w środek wetknij listek pietruszki.

Dodaj komentarz