Ciasto francuskie z serem ricotta i pomidorem

 

Ciasto francuskie, o chrupiącej, wielowarstwowej strukturze, świetnie sprawdza się do robienia szybkich przekąsek na zimno lub na ciepło. Samo ciasto jest trudne do zrobienia w warunkach domowych, lecz dostępne jest ciasto gotowe. Do zrobienia przekąski wystarczy odpowiedni farsz na słono lub na słodko, który owijamy ciastem i zapiekamy. Dzięki temu szybko uzyskamy pyszne przystawki na imprezę i przekąski na kolację. W polskiej kuchni ciasto francuskie stosuje się do domowego wypieku pasztecików z mięsem, lub z kapustą i grzybami.

Potrzebujesz:
– op. ciasta francuskiego
– ser ricotta
– pomidory śliwkowe
– papryka zielona
– jajko
– sól i pieprz do smaku
Pomidory pokrój na cztery części, wydrąż środki. Paprykę pokrój w małe prostokąty.
Rozłóż ciasto na blacie stołu, lekko rozwałkuj i wytnij obręczą kółka (średnica 12cm). Każde kółko natnij z dwóch stron (ok. 1,5 cm od brzegu). Na środek daj łyżeczkę ricotty, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na środku połóż kawałek pomidora i papryki. Oba nacięte brzegi załóż na siebie, dociśnij. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz