Proste ciasto ze śliwkami na śmietanie

Nieskomplikowane ciasto ze śliwkami, świetne na co dzień, na podwieczorek, do niedzielnej kawki, zamiast sklepowych ciastek. Bardzo prosty przepis sprawia, że poradzi sobie z nim osoba, która mało piecze lub ma mało czasu. W sezonie na śliwki przepis jest idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil. Ciasto na bazie kwaśnej śmietany, która nadaje wilgotności i specyficznego posmaku, który super komponuje się ze śliwkami.
Składniki:
(szklanka o pojemności 250 ml.)
– ok. 1 kg śliwek
– 1/2 szklanki cukru
– 3 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1/2 szklanki oleju (rzepakowy, słonecznikowy) lub zamiennie 15 dag masła
– 2 jajka
– 1 szklanka śmietany (12%-18%)
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy lub ekstrakt cytrynowy, pomarańczowy
Wyjmij jajka wcześniej z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
Jaja ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
Ciągle ubijając na wolnych obrotach, dolewaj stopniowo olej (lub stopione, przestudzone masło).
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia i wymieszaj.
Do jajek z tłuszczem dodaj aromat i ciągle mieszając (na tym etapie jeśli dotąd używaliście końcówki do ubijania, warto ją zmienić na tzw. mieszadło) naprzemiennie, stopniowo śmietanę i mąkę.
Formę do pieczenia posmaruj w kilku miejscach masłem i wyłóż papierem do pieczenia (dzięki masłu, papier będzie lepiej przylegał do formy).
Śliwki umyj, pozbaw pestek, przekrój każdą na pół.
Ciasto wyłóż do formy, poukładaj na nim połówki śliwek, środkami do góry.
Piec ok. 50 min. w temp. 175 stopni Celsjusza. Gorące ciasto, posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodaj komentarz