Pomidorowa tortilla z pastą jajeczno buraczaną, tortilla z ogórkami i łososiem, tortilla z suszonymi pomidorami

 

Roladki z łososiem, oliwkami, ogórkiem i serem to najlepsza imprezowa przystawka na każde świąteczne spotkanie. Roladki z łososiem są obowiązkowym elementem świątecznych przystawek lub przekąsek w dniu meczu. Lepiej zrób podwójną porcję tych roladek!


I. Tortilla z łososiem, ogórkiem, oliwką i szpinakiem
– placki tortilli
– łosoś wędzony
– ogórek długi
– czarne oliwki
– szpinak
– serek śmietankowy
Ogórek pokrój w cienkie plastry.
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, rozłóż plastry łososia wędzonego. Ułóż rząd plastrów ogórka, szpinaku, oliwki czarne i znowu rząd ogórków. Zwiń ciasno jak roladę, odstaw na 30 minut do lodówki, następnie pokrój na paski 2cm.


II. Tortilla pomidorowa z serem topionym i buraczkami
– 2 plastry tortilli pomidorowej
– 2 łyżki ziołowy serek śmietankowy
– 2 jajka
– łyżka majonezu
– pół pęczka szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki ugotowanych i startych buraków
– 6 plasterki serka topionego cheddar
– kilka listki sałaty karbowanej
Pastę jajeczno – buraczaną przełóż do woreczka. Ser topiony pokrój na 3 paski.
Tortillę posmaruj ziołowym serkiem, ułóż rządek z sałaty karbowanej, za sałatą wyciśnij pastę na szerokość ok 2-3cm, następnie ułóż paski sera cheddar, pasta jajeczna i paski cheddar. Całość zwiń jak roladę, odstaw na 30 minut do lodówki, następnie pokrój na paski 2cm.


III.Tortilla z łososiem, pomidorami suszonymi i szpinakiem
– placek tortilli
– serek śmietankowy
– łosoś 100g
– szpinak świeży
– suszone pomidory w oleju
Odkrój 2cm tortilli. Posmaruj serkiem, od strony uciętej ułóż grubo łososia (ok 1cmx2cm), zrób mały odstęp i ułóż szpinak, następnie suszone pomidory z oleju. Zwiń tak aby łosoś był w środku tortilli. Zwiniętą tortillę jak roladę odstaw na 30 minut do lodówki, następnie pokrój na paski 2cm.
Smacznego.

Dodaj komentarz