Bagietka z pastą i filetem ze szprotki, łódeczki z żurawiną, babeczki z sałatką

Kolorowa i lekka sałatka z jajkiem, buraczkami gotowanymi i szprotkami, to zaskakująco smaczne połączenie. Sprawdzi się jako przekąska, będzie fantastyczna na kolację czy śniadanie.
Szprot, to mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10 – 14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie, oczy z wąskimi powiekami tłuszczowymi. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Mięso szprota jest ścisłe, soczyste, o dość wyrazistym smaku, lekkostrawne. Jada się je zazwyczaj smażone w panierce lub saute, wędzone, suszone lub w sosie, np. warzywno – pomidorowym.
Do przekąski użyłam filety szprotek w oleju.


I. Bagietka z pastą i filetem ze szprotek
– 2 bagietki czosnkowe
– 3 jajka
– filet z matjasa (80g)
– 1 burak średni
– 1 łyżka majonezu
– szczypior
– pieprz
dodatkowo: czarne oliwki pokrojone w krążki, owoc granatu, listki pietruszki.
Ugotuj na twardo jajka, obierz i zetrzyj na tarce na średnich oczkach. Filet z matjasa pokrój w drobną kostkę.
Ugotuj burak (możesz też kupić gotowane buraki w sklepie), zetrzyj na tarce (najdrobniejsze oczka). Szczypior posiekaj (2 łyżki). Bagietkę czosnkową pokrój na kromki.
Do miseczki z tartym jajkiem wrzuć pokrojony filet z matjasa, szczypior, dodaj pieprz, wymieszaj. Na koniec wrzuć starte buraczki i wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Bagietkę smaruj pastą, na górę połóż filet ze szprotki, udekoruj oliwką, owocem granatu i pietruszką.

II. Łódeczki z żurawiną
– 10 łódeczek z ciasta kruchego (słone)
– 2 grube plastry z wędliny
– 10 oliwek
– 2 łyżki suszonej żurawiny
– 3 łyżki konfitury do mięsa z żurawiny
Wędlinę pokrój w trójkąty. Do każdej łódeczki daj trójkąt z wędliny, trochę konfitury z żurawiny, połóż 3 suszone żurawiny, jedną oliwkę i natkę z pietruszki.

III. Babeczki wypełnione sałatką z wędliną
– 100g szynki
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka serka śmietankowego
– 3 duże zielone oliwki (lub kilka małych) pokrojone w paseczki
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 2 małe pomidorki posiekane
– sól i pieprz do smaku
– kruche babeczki (słone)
do dekoracji: połówki pomidorka koktajlowego i natka pietruszki
Szynkę pokrój w drobne słupki, dodaj posiekane pomidorki, oliwki, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, na koniec dodaj majonez z serkiem śmietankowym.
Każdą babeczkę wypełnij sałatką i udekoruj połówką pomidora z natką pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz