Crostini to włoska przystawka składająca się z małych kromek grillowanego lub tostowego chleba i dodatków. Do przygotowania tych pysznych przekąsek wykorzystałam pieczywo chrupkie z czosnkiem i pietruszką. Te małe crostini świetnie sprawdzają się na imprezach domowych, okolicznościowych, firmowych spotkaniach.
I. Crostini z kiełkami i serkiem śmietankowym
– crispbread with garlic parsley (pieczywo chrupkie z czosnkiem i pietruszką)
– 200g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– kiełki rzodkiewki
– sos czosnkowy
– sól
dodatkowo: rzodkiewki, czarnuszka, listki pietruszki
Serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem naturalnym, dopraw solą. Kromki pieczywa chrupkiego posmaruj sosem czosnkowym, połóż kiełki rzodkiewki, wyciśnij rozetę z serka śmietankowego.
Rzodkiewkę pokrój w plastry, każdy plaster na pół. Na każdą rozetę z serka postaw pionowo połówkę rzodkiewki, wsyp kilka ziaren czarnuszki, udekoruj pietruszką.
II. Crostini z kiełbasą na ostro
– crispbread with garlic parsley (pieczywo chrupkie z czosnkiem i pietruszką)
– cienkie plasterki kiełbasy (średnica ok. 5cm)
– papryka jalapeno czerwona i żółta
– sałata karbowana
– sos czosnkowy
– żurawina
– koper
– pikery
Papryczki jalapeno czerwoną i żółtą pokrój w słupki.
Zwiń plasterek kiełbasy w rożek, zepnij pikerem, włóż jeszcze jeden rożek z kiełbasy, odłóż.
Kromki pieczywa chrupkiego posmaruj sosem czosnkowym, połóż listek sałaty, wyciśnij okrąg z serka śmietankowego na sałacie. Wbij piker z rożkami w pieczywo. Do każdego rożka włóż słupek papryki żółtej i czerwonej. Udekoruj żurawiną i koprem, żurawina złagodzi nam ostrość papryczek.
Smacznego.