Kolorowe o różnych smakach, dobre na każdą okazję – galaretki. Szczególnie gdy wykonane są fantazyjnie i z pomysłem.
Ich przygotowanie nie jest trudne a efekt końcowy jest zdumiewający. Kolorowa galaretka w skorupkach jajek jest świetnym tego przykładem.
Do wykonania potrzebujemy:
– galaretka cytrynowa
– galaretka truskawkowa
– galaretka jagodowa
– galaretka kiwi
– galaretka przeźroczysta
– 50ml mleka skondensowanego niesłodzonego
– kilka wydmuszek jajek
– cukierki żółte
Wlej do garnka 10 szklanek wody i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda zagotuje się, zdejmij ją z ognia. Następnie przelej po równo do 5-ciu naczyń wodę i wsyp każdą galaretkę do osobnego naczynia cały czas mieszając. Wymieszaj dokładnie, żeby cała galaretka rozpuściła się w wodzie.
Wydmuszki muszą być dokładnie wyparzone i osuszone.
I. Galaretka z „żółtkiem”
Do trzech wydmuszek wlej przeźroczystą galaretkę, odczekaj aż trochę stężeje i wrzuć jeden żółty cukierek. Odstaw do całkowitego stężenia, następnie usuń skorupkę.
II. Galaretka trójkolorowa
Wydmuszkę postaraj się umieścić w pozycji pochyłej, a jednocześnie stabilnej. Kąt pochylenia zależy od Ciebie.
Do wydmuszki wlej powoli (najlepiej strzykawką, by uniknąć nieestetycznych zacieków) truskawkową galaretkę. Gdy zastygnie wykonaj to samo z galaretką kiwi, gdy stężeje ustaw wydmuszkę pionowo i uzupełnij galaretką niebieską. Odstaw do całkowitego stężenia, następnie usuń skorupkę.
III. Galaretka warstwowa
Galaretkę przeźroczystą zmiksuj z mlekiem skondensowanym.
Galaretka warstwowa jest najprostsza do wykonania. Galaretki wlewamy warstwowo, za każdym razem musimy odczekać aż warstwa stężeje. Kolejność kolorów układamy według swoich pomysłów.
Gdy będziemy pewni, że galaretki są wystarczająco stężone możemy obrać ze skorupek i ustawić na poziomej powierzchni.
Smacznego.