Orzeźwiająca schłodzona galaretka dla miłośników finger food. Dodaj żelatynę do wywaru warzywnego i schłódź w lodówce, aby cieszyć się przystawką o zupełnie nowej konsystencji. Mini galaretki ułożone w porcelanowych łyżeczkach zachwycą naszych gości. Zaletą jest niska kaloryczność, a dla tych, którym nie straszne są kalorie – dodałam pod galaretki troszeczkę sosu czosnkowego. 🙂
Potrzebujesz:
– 1/2 litra wywaru warzywnego
– 2 łyżki żelatyny (lub agar)
– 4 jajka przepiórki ugotowane na twardo
– groszek konserwowy
– kukurydza konserwowa
– papryka czerwona pokrojona w kostkę
dodatkowo: koper, sałata karbowana, natka pietruszki, łyżeczki
Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw aby napęczniała. Następnie zalej gorącym wywarem, wymieszaj, przelej do wywaru.
Jajka obierz i pokrój w plasterki. Przygotuj foremkę mini półkule.
Do każdej półkuli włóż listek pietruszki, plasterek jajka przepiórki, ziarno kukurydzy, groszek, paprykę kosteczki, zalej wywarem. Odstaw do lodówki.
Do każdej łyżeczki włóż kawałek sałaty, wyciśnij pół łyżeczki sosu czosnkowego, połóż jedną galaretkę warzywną, udekoruj koprem.
Smacznego.