Koreczki to rodzaj przekąski, który nie jest traktowany jako pełne danie. Koreczki mają za zadanie zaspokajać pierwszy głód i wzmagać apetyt. Doskonale sprawdzają się na wszelkiego rodzaju imprezach.
I. Pyszne koreczki z mini parówkami, papryką i ogórkiem;
składniki:
– kulki z parówki
– papryka czerwona konserwowa
– ogórki konserwowe
– pikery
Średniej grubości ogórki konserwowe pokrój na kawałki 1cm., paprykę konserwową pokrój w paski.
Paski papryki zwiń jak roladę, nałóż na piker, następnie nałóż kulkę z parówki i wbij w ogórek.
Ciesz się smakiem.
II. Rożek z salami
– salami (10-12cm średnica)
– 1 jajko
– 2 łyżki selera konserwowego
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– kawałek pora (jasna część)
– 2 łyżki majonezu
– łyżeczka chrzanu
– sól i pieprz do smaku
– szczypior
dodatkowo: słupki papryki czerwonej, rukola, natka pietruszki
Jajko ugotuj na twardo, obierz, posiekaj na drobno. Selera i kukurydzę konserwową odsącz z zalewy. Pora posiekaj w plastry.
Do miseczki przełóż: posiekane jajko, por, seler, kukurydzę – dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dodaj majonez z chrzanem i jeszcze raz przemieszaj.
Salami zwiń w rożek i przewiąż szczypiorem. Napełnij sałatką, udekoruj słupkami papryki i natką pietruszki.
III. Mini kukurydza konserwowa
– mini kukurydza konserwowa
– szynka szwarcwaldzka
– sos czosnkowy
– żółte pomidorki koktajlowe
– natka pietruszki
– pikery
Szynkę szwarcwaldzką posmaruj sosem czosnkowym, złóż na pół, połóż dwie kolby mini kukurydzy i owiń szynką. Na górę połóż natkę pietruszki i żółty pomidor koktajlowy. Zepnij pikerem.
Smacznego