Crostini na grzance z bagietki – trzy rodzaje pysznych kanapek

Crostini to włoska przystawka składająca się z małych kromek grillowanego lub tostowego chleba i dodatków. Dodatki mogą zawierać różne sery, mięsa, warzywa i przyprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do crostini wykorzystać grzanki z bagietki i taką dziś prezentuję.


I. Crostini z łososiem wędzonym, cebulką, pomidorem
– grzanki z bagietki
– łosoś wędzony
– czerwona cebula
– jajko ugotowane na twardo
– rzodkiewka
– serek śmietankowy (100g serka + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
– pietruszka (natka)
Cebulę czerwoną, rzodkiewkę i jajko pokrój w plastry.
Grzankę posmaruj serkiem wymieszanym z jogurtem. Plasterek łososia zwiń jak różyczkę, ułóż na grzance, dalej układaj – plaster cebuli, plaster jajka, rzodkiewkę przetnij do środka i wywiń fantazyjnie, połóż na jajku. Udekoruj listkiem pietruszki.


II. Crostini z żółtym serem, sałatą i jajkiem
– grzanki z bagietki
– ser żółty mierzwiony
– sałata karbowana
– jajko ugotowane na twardo
– rzodkiewka
– rzeżucha
– papryka czerwona
– serek śmietankowy (100g serka + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
Grzankę posmaruj serkiem wymieszanym z jogurtem. Połóż listek sałaty, z sera żółtego wytnij okrąg, natnij do środka i zwiń w rulon – zrób dwa takie rulony i ułóż na sałacie. Kolejnym składnikiem jest rzeżucha, plaster jajka i plaster rzodkiewki. Paprykę pokrój w słupki, wsuń po jednym do rulonu z serem.


III. Crostini z sadzonym jajkiem
– grzanki z bagietki
– jajka przepiórki
– pomidory
– sałata karbowana
– serek śmietankowy (100g serka + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
– rzeżucha
– sól i pieprz do smaku
Pomidory pokrój w plastry. Jajka usmaż sadzone, dopraw solą i pieprzem.
Grzankę posmaruj serkiem wymieszanym z jogurtem. Połóż listek sałaty, dwa plastry pomidora, na górę połóż jajko sadzone, posyp rzeżuchą.
Smacznego.

Dodaj komentarz