Polenta z porem, serem sałatkowym pod bekonem

Polenta lub farina di mais jest powszechnie znana jako żółta mąka kukurydziana poza Włochami. Istnieje kilka różnych odmian, takich jak mąka kukurydziana z dodatkiem kaszy gryczanej, ale najczęściej używa się polenta gialla .
To dość ważna część kuchni włoskiej, zwłaszcza na północy Włoch, chociaż obecnie jest powszechnie spotykana w całych Włoszech (i wywołuje kilka debat na temat tego, jak należy ją gotować).
Na północy zwykle dodaje się masło i ser do polenty tuż pod koniec gotowania (zwykle fontina, toma lub taleggio) , więc jest super kremowa i niesamowicie pyszna!
Polecam polentę z porem, serem sałatkowym pod bekonem.

Składniki na polentę:
– 2 szklanki wody, bulionu lub mleka
– 1/2 szklanka średniej do grubej mielonej żółtej mąki kukurydzianej
– 1/2 łyżeczka koszernej soli
– 1 łyżki niesolonego masła
opcjonalnie 1/4 szklanki świeżo posiekanego parmezanu
Dodatkowe składniki:
– por biała łodyga
– wędzony surowy boczek
– ser sałatkowy pokrojony w drobną kostkę
– sól, pieprz do smaku
– łyżka oliwy
– młoda rzeżucha
– serek śmietankowy
Przygotuj polentę.
Mleko i wodę wlej do rondla lub garnka z grubym dnem i zagotuj.
Po zagotowaniu stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą do płynu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Mieszaj polentę, aż zacznie gęstnieć, a następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, gotuj w garnku co jakiś czas mieszając, aby nie przykleiła się do dna garnka.
Po 30 minutach dodaj masło, ser, sól, pieprz i mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
Przelej do płaskiego naczynia, wyrównaj i odstaw do wystudzenia.
Wystudzoną polentę pokrój na kwadraty o boku ok. 4cm. Na patelnię wlej trochę oleju, rozgrzej i układaj polentę. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na półmisek.
Przygotowanie pora i boczku:
Pora przetnij na pół wzdłuż, a następnie w paski ok. 0,5cm.
Na patelnię połóż wędzony boczek, smaż aż będzie lekko rumiany – odłóż na talerz. Na tą samą patelnię wlej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojonego pora, smaż aż będzie miękki.
Składanie:
Weź jeden kawałek polenty, nanieś kółko z serka śmietankowego, nałóż łyżeczkę pora, kilka kawałki sera kanapkowego i pokruszone kawałki smażonego boczku. Całość posyp świeżą rzeżuchą.
Smacznego.

UWAGI:
Jak uniknąć grudek gdy gotujesz polentę
Ważne jest, aby stopniowo wlewać polentę do gorącego płynu, jednocześnie mieszając, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.
Jeśli od razu wrzucisz całą mąkę kukurydzianą do środka, zlepi się i trudno będzie pozbyć się wszelkich grudek.
Co zrobić, jeśli twoja polenta jest już grudkowata?
Kilka małych grudek w twojej polencie jest całkowicie w porządku i prawdopodobnie nawet nie zauważysz, ale jeśli jest dużo grudek i ubijanie nie działa, możesz zmiażdżyć ugotowaną polentę w robocie kuchennym.
Nie jest to do końca tradycyjna metoda, ale działa!

Dodaj komentarz