Polenta lub farina di mais jest powszechnie znana jako żółta mąka kukurydziana poza Włochami. Istnieje kilka różnych odmian, takich jak mąka kukurydziana z dodatkiem kaszy gryczanej, ale najczęściej używa się polenta gialla .
To dość ważna część kuchni włoskiej, zwłaszcza na północy Włoch, chociaż obecnie jest powszechnie spotykana w całych Włoszech (i wywołuje kilka debat na temat tego, jak należy ją gotować).
Na północy zwykle dodaje się masło i ser do polenty tuż pod koniec gotowania (zwykle fontina, toma lub taleggio) , więc jest super kremowa i niesamowicie pyszna!
Polecam polentę z pastą z łososia.
Składniki na polentę:
– 4 szklanki wody, bulionu lub mleka
– 1 szklanka średniej do grubej mielonej żółtej mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka koszernej soli
– 2 łyżki niesolonego masła
opcjonalnie 1/2 szklanki świeżo posiekanego parmezanu
Pasta z łososia:
– 150g łososia
– 100g serka śmietankowego
– sól, pieprz do smaku
dodatkowo: koperek
Przygotuj polentę.
Mleko i wodę wlej do rondla lub garnka z grubym dnem i zagotuj.
Po zagotowaniu stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą do płynu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Mieszaj polentę, aż zacznie gęstnieć, a następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu, gotuj w garnku co jakiś czas mieszając, aby nie przykleiła się do dna garnka.
Po 30 minutach dodaj masło, ser, sól i pieprz i mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
Przelej do naczynia, wyrównaj i odstaw do wystudzenia.
Jak uniknąć grudek
Ważne jest, aby stopniowo wlewać polentę do gorącego płynu, jednocześnie mieszając, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.
Jeśli od razu wrzucisz całą mąkę kukurydzianą do środka, zlepi się i trudno będzie pozbyć się wszelkich grudek.
Co zrobić, jeśli twoja polenta jest już grudkowata?
Kilka małych grudek w twojej polencie jest całkowicie w porządku i prawdopodobnie nawet nie zauważysz, ale jeśli jest dużo grudek i ubijanie nie działa, możesz zmiażdżyć ugotowaną polentę w robocie kuchennym.
Nie jest to do końca tradycyjna metoda, ale działa!
Przygotuj pastę z łososia.
100g wędzonego łososia przełóż do blendera i zmiksuj, dodaj serek śmietankowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem zmielonym.
Wystudzoną polentę pokrój na kwadraty o boku ok. 4cm. Na patelnię wlej trochę oleju, rozgrzej i układaj polentę. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wyłóż na półmisek, na każdą wyciśnij pastę z łososia, na środek układaj małe różyczki z pozostałego łososia, udekoruj koperkiem.
Smacznego.