Chleb tostowy – na chrupko z krewetkami i roladki z bekonem

Pomysły na tosty, są niecodziennym daniem lub przekąską dla całej rodziny. … Chleb tostowy możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów! Wyczaruj z chleba tostowego idealne, proste przekąski na imprezę, które zachwycą każdego.


I. Trójkąty z chleba tostowego z krewetkami
– chleb tostowy (kilka kromek)
– 3 surimi krabowe
– 1 jajko ugotowane na twardo
– 2 łyżki posiekanego szczypioru
– 20 krewetek koktajlowych
– łyżka majonezu
– łyżka jogurtu naturalnego
– sól i pieprz do smaku
– sałata karbowana
– wykałaczki
Surimi i jajko drobno posiekaj. Odetnij grubszą część krewetki, posiekaj, ogonki odłóż. Do miseczki wyłóż posiekane surimi, jajko, krewetki, szczypior, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Majonez połącz z jogurtem naturalnym, wlej do sałatki i wymieszaj.
Weź kromkę chleba tostowego, rozwałkuj, przekrój po przekątnej. Dwa rogi nałóż na siebie i zepnij wykałaczką. W ten sposób zrób co najmniej 20 rożki, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz ok. 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i delikatnie wyciągaj wykałaczki.
Do każdego rożka włóż kawałek sałaty, łyżeczkę sałatki, pozostałą część krewetki, użyj kawałków papryki czerwonej i żółtej do dekoracji.


II. Rolada z chleba tostowego i bekonu
– 10szt. chleb tostowy
– 10 plastry sera żółtego
– 10 plastry Norweskiej szynki z fiordów ( można zamienić na inną)
– 10 plastry boczku wędzonego surowego
– ogórek konserwowy pokrój w słupki 10szt.
Weź kromkę chleba tostowego, rozwałkuj, odkrój dwa boki równolegle, połóż plaster sera żółtego, Norweską szynkę, słupek ogórka konserwowego i zwiń jak roladę. Roladę owiń plastrem boczku wędzonego. Postępuj tak do wyczerpania składników. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż roladki i piecz przez 15-20 minut.
Smacznego.

Dodaj komentarz