Połączenie mięsa z owocami w formie wianuszka to bardzo ciekawy i oryginalny smakowo wybór, ładnie się prezentuje ale i dobrze smakuje.
I. Wianuszek z salami, mango i serem mozzarella
– salami z serem Comte
– mango
– ser mozzarella mini kulki
– pomidory cherry
– szpinak świeży
– pikery
Na samym początku umyj mango i połóż je płasko na desce. Musisz znaleźć miejsce, gdzie widać jak umiejscowiona jest podłużna oraz płaska pestka. Gdy ją zlokalizujesz, odetnij jak największą część owocu z jednej i z drugiej strony.
Najlepiej kroić najpierw z najszerszych i bardziej płaskich boków mango, aby uzyskać jak najwięcej miąższu. Ustaw nóż w pobliżu środka pestki, tnąc wzdłuż boków. Otrzymasz dwa duże owalne kawałki owocu.
Za pomocą noża wytnij wzór siatki na każdej połowie mango, uważając, aby nie przeciąć skóry.
Następnie naciskamy kawałki owocu od strony ze skórką, tak aby wnętrze owocu zostało wypchnięte w postaci pojedynczych kostek. Oddziel miąższ mango od skórki.
Na piker nabij pomidor cherry, salami złożone na pół, liść szpinaku i kostkę mango. Następny zrób najpierw mango, salami, liść szpinaku i kulka mozzarelli. Kolejność układania dowolna.
II. Wianuszek z salami, karczocha, mango
– salami
– oliwki czarne
– mini kulki mozzarelli
– mango
– szpinak liście
– karczochy z oleju
Karczochy pokrój na cztery części. Na piker nabij oliwkę, salami złożone na pół, kawałek karczocha, liść szpinaku i kostkę mango.
Następny zrób podobnie, ale zakończ kulką mozzarelli.
III. Koreczki mięsno-warzywne
– tostowy chleb
– szynka
– ser żółty
– ogórki konserwowe
– pomidory cherry
– liść pietruszki
Ogórki konserwowe pokrój w pół centymetrowe talarki. Ser żółty w plastry o grubości pół centymetra.
Weź strzykawkę o średnicy 2cm, odetnij końcówkę od strony igły. Odciętą strzykawką wykrawaj krążek w chlebie tostowym, nie wyciągaj z środka. Następnie to samo zrób z szynką, serem żółtym, ogórkiem i znowu szynka. Powstał koreczek w strzykawce. Na ozdobną wykałaczkę nabij pomidor cherry i przebij wszystkie warstwy w strzykawce, a następnie wypchnij ze środka tłoczkiem. Jeszcze tylko listek pietruszki do dekoracji i koreczek gotowy.
Smacznego.