Nie masz pomysłu co zrobić z gotowanego kurczaka? – zaskocz swoich gości

Ugotowane mięso drobiowe z rosołu idealnie nada się na farsz do krokietów, naleśników, pierogów czy klusek ziemniaczanych (np. kartaczy lub pyz). Świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do mięsnych pasztecików, które doskonale smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.
Jeśli szukasz przepisu na smaczne, a zarazem szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, postaw na gotowane mięso drobiowe. Wystarczy kilka dodatków – jajko, szczypiorek, rzodkiewka itp. – które znajdziesz w lodówce, na pewno zaskoczysz swoich gości i poproszą cię o przepis!

Składniki na pastę z kurczaka:
– 2 gotowane piersi z kurczaka
– pęczek posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 2 jajka na twardo
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– pieprz i sól do smaku
Ugotowane piersi z kurczaka i jajka posiekaj w drobną kostkę, szczypior posiekaj.
Do kurczaka dodaj jajka, posiekany szczypior i pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, przemieszaj. Do tak przygotowanej pasty dodaj majonez i jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj (spróbuj smak, jeżeli trzeba do jeszcze dopraw do smaku).


I. Roladki – tortilla z pastą z kurczaka
– 2 placki tortilli
– pasta z kurczaka
– 2 ogórki konserwowe
– papryka czerwona
Ogórek konserwowy i paprykę pokrój w drobną kostkę. Placek tortilli posmaruj pastą z kurczaka, na połowie rozprowadź pokrojony ogórek, na drugiej połowie rozprowadź pokrojoną paprykę. Na środek tortilli zetrzyj na tarce pół jajka. Zwiń jak roladę i odłóż do lodówki na 30minut. Pokrój na 2-3 cm paski.


II. Grzanka z pastą z kurczaka
– bagietka 10 kromek
– pasta z kurczaka
– 3 jajka ugotowane na twardo
– kiełki
– szczypior posiekany
– sałata karbowana
– łyżka majonezu + łyżka jogurtu naturalnego
Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku solą. Jajka pokrój na ćwiartki.
Kromki bagietki podsmaż na rumiano, na każdą połóż kawałek sałaty, posmaruj pastą z kurczaka, na górę połóż ćwierć jajka, polej majonezem wymieszanym z jogurtem. Udekoruj kiełkami i posiekanym szczypiorem.


III. Tosty z pastą z kurczaka
– chleb tostowy
– pasta z kurczaka
– rzodkiewka
– pikle konserwowe
– rukola
do dekoracji listki pietruszki
Chleb tostowy przetnij na pół po skosie. Ostrym nożem natnij cienkie plastry w ogórku, zostawiając na końcu ok. 1 cm. Rzodkiewkę potnij w cienkie plastry.
Cienko posmaruj kromkę tostu, połóż kilka listki rukoli, posmaruj pastą. Udekoruj wachlarzem z ogórka konserwowego, który doda trochę pikanterii, ułóż trzy plasterki rzodkiewki i listek pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz