Łososiowo – serowa kopuła która zachwyci Twoich gości!

Łatwy i szybki starter, który zachwyci naszych gości!
Składniki:
– 120g serka śmietankowego
– 120g serka mascarpone
– 50g sosu jogurtowego do ryb
– 50g jogurtu naturalnego
– 200g łososia wędzonego
– łyżka kaparów
– pół cebuli szalotki
– sól, pieprz do smaku, czosnek
– papryka słodka 1/2 łyżeczki
– szczypta papryki chili
– chleb tostowy
– koper
– kilka kropel sosu rybnego
do dekoracji: owoc granatu, pietruszka listki
Dodatkowo: 6-8 płatki żelatyny agar, kilka kropli sosu rybnego, pół szklanki gorącej wody, forma silikonowa w kształcie sześciu półkul.


Płatki żelatyny włóż do pojemnika z zimną wodą.
Szalotkę pokrój na drobno. Odłóż dwie łyżeczki serka śmietankowego i jogurtu naturalnego, 2 plasterki łososia do dekoracji.
Pozostały serek śmietankowy, jogurt, sos jogurtowy do ryb, serek mascarpone, wrzuć do blendera. Dodaj kapary, posiekaną szalotkę, dopraw papryką słodką, papryką chili, czosnkiem, solą i pieprzem. Miksuj do uzyskania jednolitej masy, dodaj wędzonego łososia i ponownie miksuj do uzyskania jednolitego kremu.
Żelatynę odciśnij z nadmiaru wody, włóż do gorącej wody, mieszaj, dodaj kilka kropli sosu rybnego. Mieszaj do rozpuszczenia żelatyny, przelej do kremu i jeszcze raz chwilę miksuj.
Przygotuj formę silikonową.
Użyj sześć szklanek, tak aby każda półkula oparła się na szklance (zapobiegnie to spłaszczeniu kul).
Wypełnij kremem wszystkie półkule, odstaw do lodówki do stężenia. Resztę kremu przelej do ozdobnych foremek z pustym środkiem.
Z chleba tostowego wykrój kółka o średnicy podobnej do średnicy kul z kremu, brzegi posmaruj serkiem śmietankowym wymieszanym z jogurtem a następnie obtocz w posiekanym koperku. Na tak przygotowany podkład układaj półkule.
Udekoruj małą rozetą z serka, owocem granatu i listkiem pietruszki.
Pozostałe wyjmij z foremek ozdobnych z dziurką, również ułóż na kromki tostu z posmarowanym brzegiem i obtoczonym w posiekanym koperku. Weź nieduży pasek łososia, zwiń jak różyczkę i włóż w środek. Udekoruj zielonym listkiem.

Smacznego.

Dodaj komentarz