Szarlotka (jabłecznik) – pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine’owi Carême’owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki.
Przepis który prezentuję, wzbogacony jest karmelizowanymi jabłkami i cynamonem.
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 2 żółtka
– 1 całe jajko
– 200g margaryny
– 3-4 łyżki gęstej śmietany
– pół szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
Dodatkowo:
– 1kg jabłek (lekko kwaśnych np. antonówki)
– 2 płaskie łyżeczki cynamonu
– 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie.
Do tego wgłębienia dodać żółtka, całe jajko, cukier, cukier waniliowy, margarynę (pokrojoną na małe kawałki), śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto (można użyć robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Karmelizujemy jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, a następnie w dużą kostkę.
Cukier przesypujemy równomiernie na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewamy, nie mieszając, aż się rozpuści i zmieni kolor na złoty.
Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i podgrzewamy, aż lekko zmiękną i połączą się z karmelem, a ich sok odparuje. Dodajemy cynamon, mieszamy i zdejmujemy jabłka z ognia.
Przygotuj foremkę
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Trochę więcej jak połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki, całe ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut.
Po tym czasie formę wysunąć z piekarnika i przykryć karmelizowanymi jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i przenieść na mus jabłkowy, ponakłuwać widelcem, ewentualnie pokroić w paseczki i układać na jabłka w krateczkę. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni( dobrze jak mamy termoobieg, równiej się piecze). Po upieczeniu czekamy aż ciasto przestygnie, dopiero wtedy możemy obsypać cukrem pudrem.
Smacznego.