Jedzenie i picie to nie tylko podstawowe potrzeby człowieka. Mogą być również pretekstem do zorganizowania miłych spotkań towarzyskich. Potrawy i napoje, zwłaszcza przygotowywane z okazji różnych uroczystości, powinny zatem nie tylko zaspokajać głód, ale również cieszyć oko i pobudzić apetyt. Powiedzenie „je się oczami” jest trochę oklepane, ale wciąż aktualne. Bogatą gamę smaków i ciekawy wygląd stanowią koktajle.
Koktajl z krewetkami i owocami.
Składniki:
– 12 krewetek koktajlowych
– 150g owoców mieszanych (kulki melona, mango, kiwi)
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
– 4 czubki szparagów konserwowych lub świeżych gotowanych
– kilka plasterki oliwek
– sałata liściowa jasna i ciemna
– wiśnie koktajlowe do dekoracji
Zostaw cztery krewetki do przybrania, resztę posiekaj. Owoce posiekaj na małe kęsy lub wytnij kulki.Wymieszaj z krewetkami, dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Mieszanką napełnij kieliszki koktajlowe, przybierz dwoma całymi krewetkami, czubkami szparagów, plasterkami oliwek, wisienką koktajlową, sałatą jasną i ciemną. Cząstkę cytryny umieść na rancie kieliszka.
Smacznego.