Szybka przystawka z jajkiem i bekonem w kruchych muszlach

W dzisiejszych czasach brakuje nam czasu na przygotowanie śniadania – bo się spóźnimy do pracy lub kolacji bo jesteśmy zmęczeni. Ja proponuję smaczne i wykwintne danie. Jak to się mówi: dla oczu i dla ciała. Kruche muszle możecie kupić gotowe w sklepie lub przygotować wcześniej wykorzystując formę w kształcie muszli i przechować.
Szybka przystawka z jajkiem i bekonem w kruchych muszlach


Potrzebujesz:
– 8 muszli z ciasta kruchego
– 6 jajek
– 3 łyżki szczypiorku
– 8 plastry bekonu
– kilka listki sałaty
– sól
– mały kieliszek mleka
– do dekoracji: ziarnka słonecznika, posiekany koper 1 łyżeczka, czerwona papryka mini pokrojona w słupki, listki pietruszki
Plastry bekonu usmaż na suchej patelni, odłóż. Tłuszczu po bekonie nie wylewaj, usmażysz na nim jajka. Jeżeli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu – odlej.
Do miseczki wbij jajka, dodaj szczypior i mleko, posól do smaku, wymieszaj. Na rozgrzany tłuszcz wlej jajka, mieszaj do pozyskania odpowiedniej konsystencji.
Do każdej muszli włóż kawałek sałaty, z jednej strony łyżkę jajecznicy, obok bekon przecięty na pół. Udekoruj słupkami papryki czerwonej, listkiem pietruszki, kilkoma ziarnami słonecznika i odrobiną posiekanego kopru.
Smacznego.

Dodaj komentarz