Szynka Bayonne lub jambon de Bayonne to szynka peklowana, której nazwa pochodzi od starożytnego miasta portowego Bayonne na dalekim południowym zachodzie Francji, miasta położonego zarówno w regionach kulturowych Kraju Basków, jak i Gaskonii.
Szynka jest lekko słodkim, delikatnie aromatyzowanym mięsem z niewielką ilością soli w smaku. Zazwyczaj jest krojona bardzo cienko i ma ciągnącą się konsystencję w porównaniu z szynkami gotowanymi.
Kanapka z szynką Bayonne świetnie komponuje się ze słodkim mango i odrobiną sera Blue des Causses.
Bleu des Causses to francuski ser pleśniowy wytwarzany z pełnego mleka krowiego z niebieskimi żyłkami, czerpie swoją aromatyczną moc, gładką konsystencję i całą intensywność smaku z serca Aveyron terroir, od wrzosowisk Causses po nieco bogatsze łąki na północ od Aveyron i Lozère.
Niektórzy uważają to za łagodną odmianę Roquefort.
Jego szczególną cechą jest dojrzewanie w naturalnych piwnicach rafineryjnych wykopanych w wapiennych piargach, wystawionych na północ i przecinanych przez prądy świeżego i wilgotnego powietrza przez fleuryny, co pozwala na rozwój błękitu.
Ser zawiera 45% tłuszczu i dojrzewa przez 3–6 miesięcy w naturalnych wapiennych jaskiniach Gorges du Tarn.
Składniki:
– chleb żytni
– szynka Bayonne
– dojrzałe mango
– ser Bleu des Causses
– sałata karbowana
– serek śmietankowy z jogurtem naturalnym (100g serka + 2 łyżki jogurtu)
– sól, pieprz i czosnek do smaku
Mango obierz, pokrój w plastry.
Chleb żytni pokrój na małe kromki, posmaruj serkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym, doprawionym solą, pieprzem i czosnkiem. Połóż listek sałaty karbowanej, szynkę Bayonne i plaster mango, poprósz serem Bleu des Causses. Udekoruj listkiem mięty.
Smacznego.