Częstym zamówieniem mojej rodziny są przekąski nie tylko na przyjęcia, które idealnie nadają się jako dodatek do drinka lub coś, co zaspokoi poczucie głodu pomiędzy posiłkami. Tzw. finger food to element imprezy okolicznościowej, którego przygotowaniu poświęcamy nie dużo czasu, by zaspokoić estetyczne gusta najbardziej wymagających gości i Twojej rodziny.
Świetnym rozwiązaniem są małe przekąski z ciasta francuskiego, łososiem wędzonym i szparagów.
Z jednego ciasta francuskiego zrobiłam 15 przekąsek.
Składniki:
– ciasto francuskie
– 150g łososia wędzonego
– 30 szt szparagi zielone
– 120g serka śmietankowego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (można użyć greckiego)
– sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku
– żółtko + łyżka mleka
– koperek do dekoracji
Ciasto francuskie potnij na 15 kwadraty (8cmx8cm). Rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedną parę boków zwiń równolegle do środka każdego kawałka ciasta. W środku umieść fasolę dla obciążenia ciasta. Brzegi posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.
Ciasto stygnie a Ty zajmij się szparagami. Interesują nas tylko główki szparagów o długości ok 8cm. Do rondelka wlej 1/2 litra wody, wsyp łyżeczkę płaską soli, zagotuj. Na wrzątek wrzuć szparagi (główki) i gotuj ok. 1-2 minuty. Przełóż do zimnej wody, osusz.
Do serka śmietankowego dodaj jogurt, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, wymieszaj. Przełóż do rękawa i nanieś zygzakiem na każdy kawałek upieczonego ciasta.
Łososia wędzonego pokrój na mniejsze paski, zawijaj po dwie szparagi i układaj na ciasto z serkiem. Udekoruj koperkiem.
Smacznego.