Puszyste ciasto z truskawkami

Sezon w pełni na pachnące, wygrzane w słońcu, słodziutkie truskawki z których zrobię długo utrzymujące świeżość, puszyste ciasto z truskawkami. Pieczone z dodatkiem oleju i dużej ilości mleka – ciasto jest puszyste, wysokie i lekkie. Truskawki w tym cieście, puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i czyni je jeszcze bardziej wilgotnym a przy tym smakują cudownie. Proste i łatwo dostępne składniki nie przysparzają nam kłopotu w upieczeniu tego ciasta, jedynie musicie dokupić truskawki lub zerwać w swoim ogródku 🙂
Składniki:
– 4 duże jajka
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 1 szk. oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 1 szk. mleka
– 3 szk. mąki pszennej
– 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
– 500g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki obierz z szypułek, wypłucz i ułóż na ręczniku papierowym, osuszone przekrój na pół.
Jajka (w całości) i oba cukry umieść w misie miksera i ubij (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Masa podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund. Wlej strużką olej, dalej ubijając. Następnie wlej strużką mleko, dalej ubijaj. Bezpośrednio do piany przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszaj z ciastem przy pomocy szpatułki.
Ciasto wlej do formy o średnicy ok. 28cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż truskawki, jedna obok drugiej. Piecz w temperaturze 180ºC, przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, jeżeli jest mokry od ciasta ustaw jeszcze ok. 15 minut i dopiecz. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.



Smacznego 🙂

Dodaj komentarz