Tartinki z wędzonym łososiem i serkiem – szybko i smacznie

Co może być prostszego na posiłek niż tartinki? Słodkie na śniadanie lub podwieczorek, słone na obiad i kolację, kanapki są dostępne bez końca i są wyśmienitym rozwiązaniem na szybkie podanie. Ekonomiczne, pozwalają na wykorzystanie resztek, z którymi czasem nie wiemy, co zrobić.
Prostota i szybkość wykonania nie przeszkadzają w tym, by kanapki były piękne na bardziej wytworny wieczór.
Składniki:
– chleb żytni z ziarnami
– łosoś wędzony
– 100g serka śmietankowego
– łyżka jogurtu greckiego
– ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– biała część pora
– łyżeczka posiekanego szczypiorku
Z chleba żytniego wytnij obręczą kółka. Wymieszaj serek śmietankowy z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj serkiem kromki chleba, łososia pokrój w paski, zwiń jak różyczki, połóż na środku serka. Całość udekoruj porem. Z białej części pora wytnij paseczki, zrób obręcz, umieść nad łososiem.
Poprósz szczypiorkiem.

Smacznego.

Dodaj komentarz