Nie potrzebujesz wielu różnych potraw i szklanek, aby mieć niesamowitą prezentację potraw. Oto pomysł wykorzystujący zwykłe naczynia szklane, które sprawiają, że jedzenie wygląda bajecznie.
Składniki na sałatkę możesz zmniejszać lub zwiększać – sam zdecyduj ile potrzebujesz przekąsek. Z podanych ilości na sałatkę wyjdzie ok. 30 szt.
Potrzebujesz:
– kiełbasa szynkowa (średnica ok. 12cm)
– rzodkiewki
– jajka przepiórki
– listki pietruszki
– pomidorki cherry
– małe kieliszki
Składniki na sałatkę:
– 1 jajko
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1 cebula
– ogórek kiszony
– 100g groszku konserwowego
– 1/2 jabłka
– 2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
Przygotuj sałatkę.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, umyj i ugotuj do miękkości (al dente). Wystudź. Pokrój w kostkę.
Jedną cebulę, ogórek kiszony (możesz użyć ogórka konserwowego), jabłko i jajko również pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj, dodaj groszek konserwowy, dopraw solą i pieprzem, przemieszaj. Do sałatki dodaj majonez, wymieszaj.
Kiełbasę szynkową natnij do połowy, zwiń rożek i napełnij sałatką. Udekoruj połową jajka przepiórki, dwoma plastrami rzodkiewki i listkiem pietruszki. Do kieliszka wrzuć dwa pomidorki cherry, włóż wypełniony rożek.
Smacznego.