Śledź po japońsku

Ciekawy i smaczny sposób na podanie przekąski ze śledzi – Śledź po japońsku.
Śledzie po japońsku to pyszna kompozycja smaków składająca się z jajka, śledzi, korniszonów z dodatkiem zielonego groszku, cebuli oraz jabłka, połączonych z majonezem. Takie śledzie to szybka w przygotowaniu przystawka, która doskonale sprawdzi się pośród innych smakołyków na uroczystościach okolicznościowych lub po prostu w domowym zaciszu z rodziną.
Skąd taka nazwa?
To potrawa galicyjska, związana z wojną japońsko-rosyjską, która w 1904 roku wybuchła. Mieszkańcy Galicji popierali sprawę japońską przeciwko rosyjskiej i na cześć walecznych Azjatów nazwali popularną w regionie potrawę śledziem po japońsku.
Sam przepis jest bardzo prosty i wart polecenia.
Składniki:
– 3 płaty matjasa
– 3 jajka
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1 cebula
– ogórek kiszony
– 100g groszku konserwowego
– 1/2 jabłka
– 2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: mała obręcz, spodeczki
Przygotuj śledzie: śledzie z zalewy zalej wodą, mocz aż będą odpowiadały ci na słoność. Jeżeli użyjesz z oleju, wytrzyj ręcznikiem papierowym i zalej mlekiem na godzinę. Po tym czasie lekko osusz, płaty przekrój wzdłuż na pół.
Przygotuj sałatkę.
Marchewkę, pietruszkę i selera obierz, umyj i ugotuj do miękkości (al dente). Wystudź. Pokrój w kostkę.
Jedną cebulę, ogórek kiszony (możesz użyć ogórka konserwowego), jabłko i jedno jajko również pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj, dodaj groszek konserwowy, dopraw solą i pieprzem, przemieszaj. Do sałatki dodaj majonez, wymieszaj.
Jajka przekrój na cztery części. Drugą cebulę pokrój w bananki, posól, lekko zgnieć, dodaj łyżeczkę majonezu, wymieszaj.
Połóż obręcz na spodeczek, napełnij sałatką, zdejm obręcz. Sałatkę owiń śledziem, połóż ćwierć jajka, przykryj cebulą, udekoruj listkiem pietruszki.


Smacznego.

Dodaj komentarz