Babeczki wypełnione zdrową pastą z ciecierzycy

Dopóki czegoś nie spróbujesz, nie mów że tego nie lubisz i tej maksymy się trzymam.

Zdrowa i smaczna przekąska z ciecierzycy którą warto wprowadzić do naszego menu. Dlaczego? Oto kilka zdań o niej.
Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.
Ciecierzyca, poza tym, że posiada liczne właściwości zdrowotne jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Dziś prosta w wykonaniu a jakże zdrowa przekąska z ciecierzycą, zapraszam.
Zdrowa przekąska z ciecierzycy
– słone babeczki
Składniki na pastę z cieciorki:
– 1 puszka cieciorki gotowanej na parze
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– 100g suszonych pomidorów z oleju
– sól i pieprz do smaku
Garnirowanie:
– papryka żółta
– salami (o średnicy 4-5cm)
– oliwki czarne
– pomidorki cherry
– sałata karbowana
Cieciorkę wylej na durszlak, przepłucz wodą. Odłóż kilka ziaren cieciorki do dekoracji, resztę wsyp do blendera. Dodaj czosnek, oliwę, sok z cytryny, suszone pomidory, dopraw solą i pieprzem, zblenduj ( w razie potrzeby dolej
zimnej wody). Pod koniec sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
Pomidorki pokrój na cztery części. Salami przekrój na pół i zwijaj w stożki. Oliwki pokrój w plasterki, paprykę żółtą w słupki. Babeczki napełnij pastą z cieciorki i udekoruj – listkiem sałaty, ćwiartką pomidora, papryką, dwoma stożkami z salami i plasterkiem oliwki.

Smacznego.

Dodaj komentarz