Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko!
Polecam mega szybkie i pyszne przekąski z twarogiem w roli głównej.
Twaróg jest niezwykle przydatny, smaczny i bardzo prosty. Większość receptur i procesów nie trwa dłużej niż dziesięć minut. Jeśli nadal bierzesz pod uwagę dostępność składników, po prostu nie ma ceny za takie przekąski.
Główne cechy twarogu – wilgoć i tłuszcz. Większość przepisów jest przeznaczona dla produktów o średniej konsystencji. Nie powinien być suchy ani zbyt mokry. Jeśli jest dużo ziaren i grudek, to przetrzyj przez sito lub rozdrobnij za pomocą miksera. Jeśli masa jest miękka, można po prostu wyrabiać łyżką lub widelcem.
Składniki:
Baza z sera twarogowego
– 250g sera twarogowego
– 2 łyżki gęstej śmietany 18%
– kilka szczypiory
– sól i pieprz do smaku
Składniki do uzupełnienia mini kanapek:
– 16 kromek okrągłego pumperniklu
– 2 cienkie kabanosy
– kilka pomidorki cherry
– 2 rzodkiewki
– 2 jajka ugotowane na twardo
– kawałek papryki czerwonej
– kiełki brokułu (można użyć inne)
– liście pietruszki
– mały kawałek ogórka zielonego
Przygotuj bazę z sera do kanapek.
Przełóż twaróg do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, posiekany szczypior, dopraw solą i pieprzem, przełóż do rękawa z tylką. Rozłóż kromki pumperniklu, na każdą kromkę wyciśnij bazę z twarogu.
I. Finger food z kabanosem
Kabanosy potnij po skosie na małe kawałki, pomidorki na ćwiartki. Weź cztery kromki z bazą, układaj po trzy cząstki kabanosów, ćwiartkę pomidora i listek pietruszki.
II. Finger food z jajkiem, papryką i ogórkiem
Plastry ogórka pokrój na cztery części, obrane jajko przekrój na cztery części, paprykę w słupki. Weź cztery kromki z bazą, układaj kawałek jajka, słupek papryki, jedną część ogórka i listek pietruszki.
III. Finger food z rzodkiewką
Rzodkiewkę pokrój w plastry, każdy plasterek na pół. Weź cztery kromki z bazą, układaj trzy plasterki rzodkiewki obok siebie, posyp kiełkami brokułu.
IV.Finger food z jajkiem i kiełkami
Jajko ugotowane na twardo, obierz, pokrój w plastry. Pomidora cherry przekrój na cztery części. Weź cztery kromki z bazą, połóż plaster jajka, posyp kiełkami, na kiełki połóż ćwiartkę pomidora.
Smacznego.