Smaczne małe kanapki z ciasta parzonego, przekąska, która wygląda fantazyjnie, ale jest dość łatwa do wykonania.
Najtrudniejszą częścią przyrządzania tych pikantnych przekąsek jest ciasto parzone, ale mam zamiar podać wszystkie wskazówki i triki, których nauczyłam się przez lata, aby odnieść sukces!
Wytrawne ptysie jemy zwykle jako przekąskę, pijąc drinka z przyjaciółmi lub rodziną przed obiadem. Są przepyszne ciepłe, zaledwie kilka minut po wyjęciu z piekarnika. To zdecydowanie coś, co chcesz zjeść w ciągu dnia, dłużej trzymane, stają się miękkie. W każdym razie nie oprzesz się temu niesamowitemu zapachowi!
Dodaj te małe kanapki do swojego menu przystawek.
Składniki na ciasto parzone:
– 1 szk. mąki
– 1 szk. wody
– 125g margaryny do pieczenia
– 4 jajka
Nadzienie:
– 120g serka śmietankowego
– 200g cienkich kabanosów
– 1/2 papryczki chili
– ogórki konserwowe pikle
– ząbek czosnku
– 3-4 rzodkiewki
– winogrona ciemne i zielone
– pomidorki cherry
– roszponka
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta
Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką.Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Jeśli ptysie mają być duże – nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe – łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek.
Przygotowanie nadzienia.
Winogrona i pomidorki cherry kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę chili kroimy w drobną kostkę, pikle na cztery części.
W czasie gdy ptysie pieką się, przygotowujemy nadzienie. Do serka śmietankowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę, dwa kabanosy w plasterki, dodajemy do serka i wszystko razem mieszamy.
Na spód ciasta kładziemy gałązkę roszponki i wypełniamy nadzieniem, z kabanosa robimy łuk i wkładamy do ciasta.
Układamy: 2 kawałki ogórka, kawałek winogron czerwonego i zielonego, dwa kawałki pomidorka cherry, posypujemy papryczką chili i posiekaną natką.
Smacznego.