Spring rolls czyli wiosenne roladki

Dietetyczne i szybkie w wykonaniu spring rolls, doskonałe na lekkie śniadanie, również idealna przystawka na przyjęcie. Zazwyczaj jedzone są jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Sajgonki mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym.
Te składniki nadzienia są elastyczne. Możesz użyć więcej marchwi zamiast ogórka lub dodatkowej kapusty zamiast sałaty.
Te sajgonki zrobiłam w wersji łagodnej, a ty możesz użyć papryczki jalapeno drobno posiekanej (bez nasion) dla wyostrzenia smaku.
Spring rolls czyli wiosenne roladki
Składniki:
– 8 arkuszy papieru ryżowego
– 1 ogórek zielony
– 4 parówki
– 8 szt surimi
– 1 marchewka
– sałata lodowa
– cebula szalotka
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki ostrego ketchupu
– łyżka oleju
Majonez i ketchup wymieszaj razem.
Marchewkę umyj, obierz, pokrój na zapałki, a ogórek w słupki. Parówki przekrój na pół, następnie pokrój w słupki. Cebulę pokrój w bananki. Sałatę lodową poszarp na mniejsze kawałki. Pałeczki surimi pokrój wzdłuż na cienkie paseczki.
Wlej łyżkę oleju na patelnię, podsmaż marchewkę, dopraw solą i pieprzem, zdejm z patelni. Jeżeli nie lubicie surowej cebuli lub nie możecie jeść ze względów zdrowotnych dobrze jest ją zeszklić na tłuszczu po marchewce. Zdejm z patelni cebulę i podsmaż surimi. Wszystkie składniki ułóż na tacy, będzie ci wygodniej składać spring rolls.
Arkusz papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie a gdy zmięknie, ostrożnie wyjmij, ułóż na deseczce.
Na środku rozłóż porcję farszu – trochę sałaty lodowej, kilka słupki marchewki, ogórka, cebulę, 3-4 słupki parówki, polej łyżeczką sosu.
Nadzienie przykryj dwoma przeciwległymi brzegami papieru ryżowego i zroluj. Powtórz to jeszcze trzy razy. Cztery kolej sajgonki rób tak samo, ale zamiast parówek użyj pałeczki surimi.
Sos do sajgonek słodko – kwaśny
Składniki:
– 3 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżeczka cukru (maks. 1 łyżka)
– 1 łyżka octu ryżowego
– sok z limonki do smaku (opcjonalnie owoce kumkwatu dla aromatu)
– 1 ząbek czosnku
– 1 papryczka chili
– pieprz biały do smaku
– 100 ml wody (można dać mniej lub w ogóle, jeśli lubicie bardziej intensywny smak)
Do miseczki z ciepłą wodą dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy sos rybny, ocet ryżowy, pocięte w plasterki czosnek i paprykę chili. Przed podaniem dodajemy sok z limonki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


Gotowe do spożycia.
Większość osób jednak woli sajgonki podsmażane, chrupiące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż roladki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron.
Smacznego.

Dodaj komentarz