Przekładaniec szpinakowy – pyszna i prosta przystawka, która zrobi wrażenie na Waszych gościach. Idealna przekąska na świąteczne dni i np. na szwedzki stół ale też na co dzień.
Choć wielu dorosłych uwielbia szpinak, czasem trudno zachęcić dzieci, by go jadły regularnie. Trudno im się dziwić, gdy ten przybiera postać zielonej papki. Co innego, gdy jest podany w znacznie bardziej atrakcyjnej formie jako przekładaniec z dodatkami.
Przygotowanie jest łatwe i pozwala wyczarować coś, co będzie cieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko.
Składniki na ciasto:
– 200g szpinaku
– 3 jajka
– 2 łyżki czubate mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka koperku
– 1/2 łyżeczki soli
Szpinak wypłukać, (można zalać wrzątkiem – ułatwi nam to sprawniejsze blendowanie), odsączyć. Do wysokiego naczynia wkładamy szpinak – blendujemy na jednolitą masę, dodajemy resztę składników na ciasto. Blenderem dokładnie miksujemy.
Blachę 30×40 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, rozprowadzając równo po powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na drugi papier, zdejmując ten, na którym się piekło. Zostawiamy do wystudzenia.
I. Żółty przekładaniec
– ciasto szpinakowe
– serek topiony w plastrach cheddar
do dekoracji: serek śmietankowy, czerwone porzeczki
Z ciasta szpinakowego wytnij prostokąty na długość dwóch serków cheddar. Potrzebujesz trzy takie prostokąty. Układaj kolejno: ciasto szpinakowe – serek cheddar – ciasto szpinakowe – serek cheddar – ciasto szpinakowe. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Ciasto szpinakowe z serkiem możesz pokroić przed podaniem, wystarczy jeszcze tylko udekorować rozetą z serka śmietankowego i owocem czerwonej porzeczki dla kontrastu. Możesz dodać mały listek.
Smacznego.
II. Przekąska z łososiem
– ciasto szpinakowe
– ser żółty
– łosoś wędzony
– serek śmietankowy
– szynka (cienkie plastry)
– pikery
Z ciasta szpinakowego, sera żółtego i łososia wytnij falowaną obręczą kółka. Z szynki wytnij kilka paski o szerokości ok. 1cm i kilka cienkich pasków ok 0,5cm.
Układaj kolejno: ciasto szpinakowe, mały kleks z serka, ser żółty, ciasto szpinakowe, łosoś wędzony, ciasto szpinakowe, ser żółty, ciasto szpinakowe. Na górę zrób rozetę z serka śmietankowego, z pasków szynki złóż kokardę, połóż na serek. Całość zepnij pikerem.
Smacznego.