Z tymi chrupiącymi gniazdami ziemniaczanymi przygotuj pyszny talerz wypełniony swoimi ulubionymi dodatkami. Świetnie komponuje się z jajkiem, pomidorem i rukolą. Taka prosta przekąska na pewno zachwyci twoich gości, również domowników – a ty będziesz dumna ze swojego dania.
Składniki:
– 2-3 obrane ziemniaki średniej wielkości
– 2 łyżki mąki zwykłej lub kukurydzianej
– łyżeczka soli morskiej
– olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
– pomidor
– jajka ugotowane na twardo
– listki pietruszki
– łyżka serka śmietankowego z łyżką jogurtu greckiego, doprawione solą, pieprzem i odrobiną czosnku w proszku.
– roszponka lub sałata
Będzie potrzebne: Wok, dwa metalowe sitka, jeden nieco mniejszego od drugiego i tarki (opcjonalnie, ale najlepiej)
Krok 1
Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry, o grubości około 2 mm, a następnie na drobne słomki o grubości około 2 mm, alternatywnie za pomocą tarki na grubych oczkach. Umieść ziemniaki w dużej misce lub na sitku, dodaj zimną wodę i dobrze opłucz ziemniaki, aż woda będzie czysta, aby usunąć nadmiar skrobi. Pomoże to ziemniakom stać się chrupiącymi.
Krok 2
Dobrze odcedź ziemniaki i wyciśnij nadmiar wody, a następnie użyj ręcznika papierowego, aby usunąć wilgoć.
Krok 3
Wlej olej roślinny do woka i podgrzej na wysokiej temperaturze, pozwól, aby temperatura osiągnęła około 170°C
Krok 4
Dodaj mąkę do ziemniaków i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Zanurz większe sitko w oleju, umieść na rondelku, a następnie równomiernie ułóż ziemniaki wokół boków i podstawy sitka, aby utworzyć gniazdo dla ptaków o grubości około 1 cm. Zanurz mniejsze sitko w oleju i umieść na wierzchu.
Krok 6
Gdy olej będzie gotowy, dodaj sitka z ziemniakami i smaż, aż ziemniaki będą złote i chrupiące, może to zająć od 5 do 10 minut. Gdy kosz jest prawie gotowy do wyjęcia z oleju, delikatnie zdejmij górne sitko lub jakiekolwiek sitko, które łatwo się wysuwa, użyj końcówki noża, jeśli jakiś ziemniak utknie w sitku, po prostu bądź delikatny, aby gniazdo nie pękło. Wyjmij gniazdo i umieść na ręczniku papierowym. Gniazdko po lekkim wystudzeniu jest gotowe do napełnienia ulubionymi dodatkami.
Dno gniazdka wyłóż sałatą lub roszponką, daj łyżeczkę serka z majonezem, połóż 2 ćwiartki jajka, kawałek pomidora, udekoruj natką pietruszki.
Smacznego.
Uwagi dotyczące przepisu
Jeśli to możliwe, używaj woka o płaskiej powierzchni, ponieważ jest to bezpieczniejsze podczas głębokiego smażenia Mandolina to świetna inwestycja w kuchni, oszczędza dużo czasu i można jej użyć do szybkiego pokrojenia tak wielu różnych warzyw, jak marchew, ogórek i cebula.