Quesadilla – proste i szybkie danie

Quesadilla to meksykańskie danie składające się z tortilli wypełnionej serem (od którego nazwy – queso, pochodzi nazwa dania)i innymi składnikami. Quesadilla robiona jest z jednego, składanego na pół placka tortilli lub dwóch ułożonych równolegle.
Quesadilla różni się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Jak w przypadku większości potraw, do jej przygotowania używane są produkty łatwo dostępne w danej okolicy. Oprócz sera, może więc zawierać inne dodatki, takie jak kurczak, wołowinę czy nawet owoce morza. Do przygotowania quesadilli, w zależności od regionu, używa się zarówno tortilli kukurydzianych, jak i pszennych.
Ja wykorzystałam tortillę pszenną z warzywami i serem ale bez dodatku mięsnego – równie pyszna jak z mięsem. Przede wszystkim Quesadilla przygotowane w domu smakuje znacznie lepiej i… wiesz co jesz! ?
Quesadillas można zjeść z guacamole, śmietaną lub meksykańską salsą. Zwykle podaję je jako przystawkę lub w formie bufetu. Długo utrzymują ciepło, owinięte folią aluminiową.
Quesadilla – szybkie i proste danie
składniki:
– łyżka oliwy
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 pomidor
– mała puszka (200 g) kukurydzy
– 300 g startego sera cheddar
– 4 duże tortille (śr. 25 cm)
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę i pomidor – podobnie jak cebulę.

Cebulę i paprykę doprawić solą i zeszklić na patelni na łyżce oleju, pod koniec dodać odsączony z nadmiaru soku pomidor.

Na dużej patelni położyć placek tortilli i wyłożyć na niego połowę wszystkich składników farszu – ser cheddar, podsmażone warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryć drugim plackiem tortilli i podsmażać na małym ogniu ok. 2 minuty, aż tortilla na spodzie się zrumieni.
Podgrzaną z jednej strony quesadillę przełożyć na drugą stronę (położyć talerz na tortillę, przekręcić patelnię do góry dnem, zsunąć z talerza z powrotem na patelnię) i ponownie podsmażyć do rozpuszczenia sera. Powtórzyć z pozostałymi dwoma plackami tortilli i drugą połową farszu.

Podgrzane quesadille kroić nożem na kawałki jak pizzę, podawać z wybranymi dodatkami.
Smacznego.

Dodaj komentarz