Często zostają mi białka z jajek i zastanawiam się co z nich wyczarować. Może to być beza Pavlowa, babka z białek i maku, a może po prostu mini beziki. Takie bezy szybko się robi, są pyszne i uwielbiają je nie tylko dzieci.
Mini beza w stylu francuskim
Ale dlaczego u licha nazywa się je francuskimi bezami? Cóż, po prostu żeby odróżnić je od bezy szwajcarskiej i bezy włoskiej! w których cukier i białka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Francuska beza, no cóż, najprostsza, ta, którą wszyscy znamy i kochamy ?! W każdym razie uwielbiam te bezy. Dość powiedzieć, że nie trwały długo. Zjadłam wszystko … Muszę powiedzieć, że bezy to moje słodycze.
Składniki:
– 4 białka jaj
– 200 gr. cukier
– łyżka soku z cytryny
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 90°C.
Białka ubijamy z sokiem z cytryny. Wsypuj cukier porcjami, miksuj bezę przy maksymalnej mocy miksera.
Użyj karbowanej końcówki. Napełnij swój worek do szprycowania.
Przygotuj mini bezy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Susz przez 2 godziny. Po skończonym pieczeniu zostaw bezy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Smacznego.
Ps. Ja do swojej bezy zrobiłam trochę kremu ze śmietany i serka mascarpone, użyłam porzeczki czerwonej do dekoracji.