Przysłowie mówi: „nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło” – i coś w tym jest. Zachciało mi się bułeczek z brzoskwiniami w syropie. Kiedyś już robiłam, były pyszne – przepis tu. Kupiłam brzoskwinie tej samej firmy co wcześniej i rozczarowanie – brzoskwinie okazały się jedną wielką ciapą, nie nadawały się do bułeczek w całości. No cóż, reklamować? to nic nie da, bo brzoskwinie nie były zepsute tylko rozgotowane! Klapa z bułeczkami , cóż robić? – iść do sklepu po drugie? – nie! Pokombinowałam co mogę wyczarować z rozgotowanymi brzoskwiniami, a tą firmę będę omijać szerokim łukiem bo nie ma powtarzalności. I tak oto wyszło kruche ciasto z galaretką i brzoskwiniami – z czego domownicy byli bardzo zadowoleni.
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 żółtka
– 1 całe jajko
– 100g margaryny
– 2 łyżki gęstej śmietany
– 1/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
Dodatkowo:
– puszka brzoskwiń w syropie (800-900g)
– galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
– 3/4 szklanki wody gorącej
Krem:
– 125g śmietany 36% lub 30%
– 75g serka mascarpone
– łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie.
Do tego wgłębienia dodać żółtko, całe jajko, cukier, cukier waniliowy, margarynę (pokrojoną na małe kawałki), śmietanę i proszku do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto (można użyć robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki do schłodzenia (ok.30 minut)
Ja użyłam formy okrągłej o średnicy 26cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Można dać na formę kilka delikatnych kleksów z margaryny, wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się do tłuszczu).
Ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki, całe ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30 minut. ( dobrze jak mamy termoobieg, równiej się piecze). Po upieczeniu czekamy aż ciasto przestygnie.
Przygotowanie galaretki:
Brzoskwinie wyłożyć na sitko, pociąć na mniejsze kawałki. Galaretkę zalać kilkoma łyżkami syropu – napęcznieje i łatwiej rozpuści się w gorącej wodzie. Po zalaniu gorącą wodą mieszać do rozpuszczenia galaretki.
Do miseczki przełożyć pokrojone brzoskwinie, wlać resztę syropu i rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i odstawić do schłodzenia.
Na ciasto należy wylewać galaretkę tężejącą, a nie płynną. Dlatego, kiedy już wystygnie można wstawić ją do lodówki i co chwilę sprawdzać w jakim jest stanie, aby nie przeoczyć tego momentu, kiedy zacznie tężeć.
Na wystudzone kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę.
Przygotować krem:
Śmietanę ubić mikserem z serkiem mascarpone, pod koniec dodać cukier. Wyłożyć na sztywną galaretkę z brzoskwiniami.
Smacznego.