Z kuchni tex-mex pochodzi złocisty sos chili con queso. Ostry jak diabli, bo z dodatkiem chili. Podajemy go na ciepło i najlepiej w towarzystwie tacos, nachosów, enchiladas lub innych zakąsek kuchni meksykańskiej.
Sos możecie ponownie podgrzewać.
Składniki:
– 1/2 szklanki sera cheddar
– 1/4 szklanki śmietany
– 1 pomidor
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 1 papryczka chili
– 1 szklanka sera gouda
Sposób przygotowania
Sery zetrzeć na tarce i stopić na małym ogniu. Cały czas mieszając dodać śmietanę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobna kostkę. Dodać do masy serowej pomidora, posiekaną papryczkę chili i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. Jeśli potrzeba, dodać jeszcze trochę śmietany.
Podawać na ciepło z chipsami typu tortilla lub tacos.